Καθαρά Ύψη Κέντρων Διανομής



Σε γενικές γραμμές το καθαρό εσωτερικό ύψος ενός κτιρίου αποθήκης ή κέντρου διανομής (Logistics) υπό κατασκευή καθορίζεται κυρίως, πρακτικά και επιστημονικά, από το είδος του περονοφόρου ανυψωτικού μηχανήματος που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί και τον τρόπο / μεθοδολογία εκτέλεσης της διαδικασίας συλλογής (picking) των παραγγελιών που θα ακολουθηθεί. Τονίζεται δε ότι δεν υπάρχει βέλτιστο μικτό ύψος παλέτας στα Logistics (ούτε στατιστικά) έτσι ώστε ο αριθμός τους καθ’ ύψος να μας προσέδιδε και το βέλτιστο καθαρό ύψος κτιρίου.

Για παράδειγμα στην περίπτωση του Reach Truck, με απαιτούμενο διάδρομο μεταξύ παλετών πλάτους 2.80 μ. και ισόγειες θέσεις παλετών για picking, η βέλτιστη χρήση του από πλευράς χρόνων ανύψωσης περονών για τοποθέτηση και ανάκτηση παλετών είναι στα 8.5 – 9.0 μ. (παρόλο που τα μηχανήματα αυτά φθάνουν και πάνω από τα 12.0 μ.). Στην περίπτωση των ανυψωτικών στενών διαδρόμων (VNA - Very Narrow Aisle Trucks) πλάτους 1.60 – 1.90 μ. η χρήση τους συνηθίζεται σε υψηλότερα κτίρια (9.0 μ.+) μέχρι και 13.0 μ. έτσι ώστε να δίδουν την δυνατότητα για picking από περισσότερες των ισόγειων παλετών και αυξημένη χωρητικότητα στην αποθήκη. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται κατ’ εκτίμηση περίπου 450 Reach Trucks και 130 VNAs.

Οι αποφάσεις του ‘φτιάχνουμε αρκετά ψηλά κτίρια για να βάλουμε όσες περισσότερες παλέτες μπορούμε’ ή επειδή ‘έτσι πρέπει να γίνεται σε μεγάλες επενδύσεις’ δεν πρέπει να υιοθετούνται ανεπιφύλακτα. Έχει παρατηρηθεί, σε αρκετές περιπτώσεις ελληνικών επιχειρήσεων που κατασκεύασαν ψηλά κτίρια (με πάνω από 10 μ. καθαρό ύψος), οι πάνω τελευταίες θέσεις των ραφιών για παλέτες να είναι συνήθως κενές.

Στην Ελλάδα οι αποθήκες που έχουν καθαρό ύψος πάνω από 13 μ. είναι λιγότερες των 5 (π.χ. ΜΕΛΙΣΣΑ, ΜΟΡΝΟΣ, ΤΣΙΜΗΣ, κ.λ.π.). Αυτές με 10 – 10.5 μ. λιγότερες των 20 (π.χ. ΜΑΚ ΦΡΟΣΤ, ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ, ΩΜΕΓΑ, ΜΑΪΛΛΗΣ, ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ, SCA, MABE, ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ, ΣΥΚΑΡΗΣ, ΜΠΕΝΡΟΥΜΠΗΣ, κ.α.) και αυτές με 8.5 – 10.0 μ. κατ’ εκτίμηση γύρω στις 60 (π.χ. ΠΡΟΟΔΟΣ, ΓΕΡΜΑΝΟΣ, UNILEVER, 3Μ, DIA, ΣΑΡΑΚΑΚΗΣ, HAYS LOGISTICS, ΜΠΙΣΚΑΣ, ΕΞΕΛΚΑ, FRIESLAND, κ.α.). Τα στοιχεία αυτά δεν έχει νόημα να συγκριθούν με αποθήκες του εξωτερικού (π.χ. Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία, κ.λ.π.) λόγω διαφορετικών δεδομένων από πλευράς μεγέθους και όγκου μονάδων αποθήκευσης και λοιπών συνθηκών όπως μη ύπαρξης σεισμών, δυνατότητα χρήσης αυτοματισμών, κ.α., που επιτρέπουν την κατασκευή υψηλότερων των 13 μ. καθ. ύψος κτιρίων. Συμπερασματικά, συνηθίζονται καθαρά ύψη κτιρίων τουλάχιστον 8.5 μ. με μέγιστο τα 10.0 –10.50 μ.


Επιστροφή