Ακρωνύμια


Είναι σπάνιο να πέσει στα χέρια μας ένα περιοδικό ή βιβλίο χωρίς να βρούμε λέξεις και ακρωνύμια με τα οποία δεν είμαστε εξοικιωμένοι. Αυτά τα ακρωνύμια και οι αρχές προκύπτουν σε τέτοιους ρυθμούς που είναι αρκετά δύσκολο για κάποιον να γνωρίζει τι είναι και τι σημαίνουν. Η χρήση αυτών των ειδικών όρων έχει αναπτυχθεί παράλληλα με την διάδοση της τεχνολογίας. Πολλά από αυτά τα ακρωνύμια αποτελούν σήμερα μέρος της καθημερινής γλώσσας των Logistics. Ακολουθεί μία αλφαβητική λίστα, στην αγγλική γλώσσα, που συγκεντρώσαμε για σημείο αναφοράς.


ABM – ACTIVITY BASED MANAGEMENT είναι η διοίκηση μίας επιχείρησης με βάση τις δραστηριότητες και τις διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα στον κορμό της καθώς με μετρήσεις μέσω δεικτών του χρόνου, της ποιότητας και του κόστους κάθε δραστηριότητας και διαδικασίας.

ABC – ACTIVITY BASED COSTING είναι η τεχνική για τον ακριβή υπολογισμό των πόρων που πρέπει να διατεθούν για την διάθεση ενός συγκεκριμένου προϊόντος ή/και την εξυπηρέτηση ενός είδους / τμήματος πελατών σε ένα κανάλι διανομής. Στόχος ο υπολογισμός των κερδοφόρων προϊόντων ή/και πελα΄των καθώς επίσης και η βελτίωση μίας διαδικασίας.

AG/VS – AUTOMATED GUIDED VEHICLE SYSTEM είναι ένα σύστημα το οποίο ελέγχει μηχανήματα / οχήματα σε μία αποθήκη ή εργοστάσιο που μεταφέρουν φορτία και κατευθύνονται αυτόματα από ενδοδαπέδιες διαδρομές καλωδιώσεων.

ASN – ADVANCE SHIPMENT NOTICE είναι έγγραφο που αποτελείται από αναλυτικές πληροφορίες του περιεχομένου μίας μεταφοράς και διατίθεται μετά την μετάδοσή του πρίν την άφιξη των ειδών σε μία αποθήκη.

AS/RS – AUTOMATED STORAGE / RETRIEVAL SYSTEM (αυτόματα συστήματα αποθήκευσης και ανάκτησης) είναι ένας συνδυασμός εξοπλισμού και ελέγχων για την διαχείριση, την αποθήκευση και την εξαγωγή των ειδών από μία αποθήκη με υψηλό βαθμό αυτοματοποίησης.

BENCHMARKING είναι η χρήση ειδικών δεικτών για την σύγκριση της απόδοσης μίας επιχείρησης με την απόδοση της καλύτερης πρακτικής του κλάδου στην οποία ανήκει με σκοπό την υιοθέτηση λειτουργικών στόχων και προγραμμάτων αύξησης παραγωγικότητας που θα την οδηγήσουν σε υψηλότερη απόδοση.

BAR CODING είναι ένα σύστημα στο οποίο μία ετικέτα ‘διαβάζεται’ ηλεκτρονικά και επιτυγχάνεται ή μετάδοση ή καταγραφή της πληροφορίας που περιέχει.

CAO – COMPUTER ASSISTED ORDERING (καθορισμός παραγγελιών μέσω Η/Υ) είναι ο σχεδιασμός συστημάτων παραγγελιοδοσίας που υποστηρίζουν τις βασικές αρχές του ECR με στόχο την μείωση του χρόνου απογραφής της αποθήκης των πολυκαταστημάτων, την αποδοτικότερη διαχείριση των προμηθειών, την έγκαιρη και ορθολογική παραγγελία των προϊόντων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών.

CD – CROSS DOCKING είναι η τεχνική με την οποία το εισερχόμενο εμπόρευμα ‘σπάει’ σε συγκεκριμένες παραγγελίες ή μετακινείται όπως είναι κατευθείαν στους χώρους αποστολής. Αυτή η διαδικασία περιορίζει την ανάγκη για αποθήκευση.

CM – CATEGORY MANAGEMENT (βελτιστοποίηση απόδοσης κατηγορίας προϊόντων) είναι η διαδικασία μεταξύ λιανεμπόρων και προμηθευτών για να διευθύνουν τις κατηγορίες προϊόντων σαν στρατηγικές επιχειρηματικές μονάδες, παράγοντας ανώτερα επιχειρηματικά αποτελέσματα εστιάζοντας στην απόδοση αξίας στον καταναλωτή.

CRP – CONTINUOUS REPLENISHMENT PLANNING (συνεχής αναπλήρωση αποθεμάτων) σχετίζεται με την μεταφορά της ευθύνης αναπλήρωσης της αποθήκης λιανικής από τον λιανέμπορα στον προμηθευτή.

CTR – COMPUTERIZED TRUCK ROUTING είναι η μέθοδος χρήσης υπολογιστών και κατάλληλου λογισμικού για την δημιουργία δρομολογίων φορτηγών με βάση τις επισκέψεις, τις στάσεις και τις επιστροφές με στόχο την ελαχιστοποίηση του κόστους μεταφοράς / διανομής.

CYCLE COUNT (κυκλική απογραφή) είναι η μέθοδος απογραφής αποθεμάτων κατά την οποία μόνο συγκεκριμένα είδη απογράφονται κυκλικά ανά τακτικά χρονικά διαστήματα αλλά τελικώς διαχρονικά επιτυγχάνεται η απογραφή όλου του αποθέματος.

ECR – EFFICIENT CONSUMER RESPONSE είναι μία προηγμένη μορφή συνεργασίας των βιομηχανικών και εμπορικών επιχειρήσεων καταναλωτικών αγαθών με στόχο να ανταποκριθούν καλύτερα στις απαιτήσεις των καταναλωτών, προσφέροντάς τους προϊόντα καλύτερης ποιότητας στο σωστό χρόνο και σε χαμηλές τιμές.

EDI – ELECTRONIC DATA INTERCHANGE (ηλεκτρονική ανταλλαγή δεδομένων) είναι ένα αυτοματοποιημένο σύστημα που συνδυάζει υπολογιστικές και επικοινωνιακές δυνατότητες και χαρακτηρίζεται από την πλήρη απουσία έντυπου υλικού (paperless) για το σύνολο των δρομολογημένων συναλλαγών, παραστατικών και επικοινωνιών μεταξύ εμπόρων και προμηθευτών χρησιμοποιώντας κοινά διεθνή πρότυπα τόσον όσον αφορά στο περιεχόμενο όσο και στη μεταβίβαση του μηνύματος.

ERP – ENTERPRISE RESOURCE PLANNING (σύστημα διαχείρισης επιχειρησιακών πόρων) είναι σύστημα ενοποίησης των διαδικασιών και αυτοματοποίησης των λειτουργιών τους μέσα από μία κοινή βάση δεδομένων, συγκροτώντας όλες τις μηχανογραφικές τους διαδικασίες κάτω από ένα ενιαίο μηχανογραφικό σύστημα.

LIS – LOGISTICS INFORAMTION SYSTEMS παρέχουν πληροφορίες σχετικά τις διαδικασίες διανομής και μεταφοράς σε μία επιχείρηση.

OUTSOURCING είναι η πρακτική να χρησιμοποιούνται τρίτοι (εκτός επιχείρησης) για την πραγματοποίηση εργασιών που πριν η εκτέλεσή τους γινόταν μέσα στην επιχείρηση.

POS – POINT OF SALE κράτηση πληροφοριών ακριβώς κατά την στιγμή της πώλησης με στόχο την αυτόματη διανομή δεδομένων σε συστήματα πωλήσεων, ελέγχου αποθεμάτων και οικονομικής ανάλυσης.

VCA - VALUE CHAIN ANALYSIS είναι το εργαλείο που επιτρέπει στις επιχειρήσεις να εκτιμήσουν τις στρατηγικές, λειτουργικές και οικονομικές επιπτώσεις από την εφαρμογή του ECR τόσο στις επιχειρήσεις τους όσο και στις συνεργαζόμενες εταιρείες.